Natuurlijke grondstoffen

De bijenwasdoeken zijn gemaakt van katoen, bijenwas en jojoba-olie. Ik bied twee soorten doeken aan. Doeken gemaakt van gewone katoen en van biologische katoen.

De biologische katoen komt uit Turkije en voldoet aan het GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard). GOTS is een leidende standaard voor duurzame stoffen. Het is een keurmerk voor het gehele productieproces van grondstof tot eindproduct. Zowel bij de teelt van de katoen als de fabricage van de stof wordt het milieu zo min mogelijk belast. Voor de productie worden er hoge eisen aan de sociale- en werkomstandigheden gesteld.

De bijenwas die ik gebruik is 100% bijenwas zonder toevoegingen. De was zorgt ervoor dat de doek waterafstotend is. Hierdoor droogt het in de doek verpakte voedsel niet zo snel uit.

Jojoba-olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojobastruik Simmondsia chinensis. Ondanks wat de naam doet vermoeden, groeit de struik niet in China, maar in delen van Mexico, Californië en Arizona. De olie is vrijwel reukloos. Omdat het eigenlijk een was is, die op kamertemperatuur vloeibaar is, wordt jojobae-olie niet snel ranzig. De olie heeft een antibacteriële werking. Deze eigenschap, die de bijenwas ook heeft, zorgt er mede voor dat de bijenwasdoek uitstekend geschikt is om voedsel in te bewaren. Voor de biologische doeken gebruik ik jojoba-olie van biologische teelt.

Bijenwasdoek grondstof uitsnede