Zorg voor de doeken

Als er zorgvuldig en met zorg met de bijenwasdoeken wordt omgegaan, kunnen ze steeds opnieuw hergebruikt worden. De doeken hebben een levensduur van ongeveer 10 maanden. Natuurlijk hangt dit ook af van hoe intensief de doeken gebruikt worden.

Schoonmaken
Het is lang niet altijd nodig om de bijenwasdoek na gebruik schoon te maken. Maar soms wel, dat is helemaal aan u zelf. Schoonmaken van de doek kan door deze af te vegen met een vochtige schonen doek die niet pluist of door af te spoelen met koud water. In dien nodig kan er een beetje vloeibare zeep gebruikt worden (biologisch afbreekbaar afwasmiddel bijvoorbeeld). Let er in ieder geval op dat de zeep niet agressief is en geen alcohol bevat, want dat tast de doek aan. Na het afspoelen de doek goed laten drogen. Bij voorkeur buiten in de zon, dan verdwijnen eventuele geurtjes ook.

Mocht een product toch zijn gaan schimmelen in de bijenwasdoek, maak de doek dan schoon met azijn. Hang de doek vervolgens een paar dagen buiten in de zon. De schimmelsporen worden op deze manier gedood en een volgend product in de doek zal dus niet aangetast worden.

Als de doek niet direct opnieuw gebruikt wordt, kan deze het beste opgerold bewaard worden in een la of kast.

bijenwasdoek rolletes gewoon

Versleten
Als de bijenwasdoek niet meer vettig aanvoelt is deze versleten en werkt dan minder goed. Dat hoeft echter nog niet het einde van de doek te betekenen. De doek kan hersteld worden door deze opnieuw in de was te zetten. De bijenwasdoek moet daarvoor wel schoon genoeg zijn. U kunt de doek zelf herstellen, maar ik biedt ook een herstelservice aan.

Is de bijenwasdoek helemaal versleten of niet schoon genoeg meer dan kan die gecomposteerd worden. Knip hiertoe de doek in reepjes of kleine stukjes en deponeer ze in de groenbak (GFT-afval) of op de composthoop.

Herstellen
Gebruikte doeken kunnen, mits schoon genoeg, opnieuw met was bestreken worden. Laat de doek, indien nodig, een paar uur in koud water met wat vloeibare zeep weken en spoel daarna de doek goed uit. Laat deze drogen in de zon.

U kunt de doeken zelf herstellen of gebruik maken van de herstelservice.

 • Bestel een blokje herstelwas (1 blokje per grote doek plus 1 extra).
 • Smelt de was au bains Marie in een glazen potje.
 • Verwarm de oven voor op 100 °C (elektrisch, geen hete lucht).
 • Leg de doek op een met bakpapier bedekte bakplaat.
 • Verwarm de doek in de oven voor ongeveer 10 minuten.
 • Haal de doek met bakplaat uit de oven.
 • Bestrijk de doek met de gesmolten bijenwas. Gebruik hiervoor een invetkwastje van varkenshaar (in ieder geval geen siliconen).
 • Zet de doek voor 5 minuten terug in de oven.
 • Haal de bakplaat uit de oven.
 • Pak de doek tussen duim en wijsvinger bij twee punten en trek deze van het bakpapier.
 • Wapper nog even met doek, om de was te laten stollen.
 • Klaar.

Herstelservice
Stuur de schone doeken op naar:

Groen Geloven
t.a.v. Marjolein Tiemens-Hulscher
Marterkamp 17
3972 TK Driebergen

Vermeldt daarbij uw eigen adres (retouradres), e-mail adres en/of telefoonnummer. Dit laatste zodat ik contact met u kan opnemen als ik denk dat de doek niet geschikt is om opnieuw in de was te zetten.

U ontvangt dan binnen twee weken uw eigen herstelde doeken retour.

Kosten voor de herstelservice

Aantal doeken Prijs per doek Verzendkosten
1 € 3,50 € 2,88
2 € 3,00 € 2,88
3 of meer € 2,50 € 3,84